Administratie tips voor ZZP’ers

Administratie tips voor ZZP'ers

Wie zzp’er is en een eigen bedrijf runt, ontkomt niet aan de administratie. Voor veel ondernemers is het – op z’n zachtst gezegd – niet het meest favoriete onderdeel van hun werk. Toch is het van belang de administratie serieus en zorgvuldig aan te pakken. Met de juiste kennis en keuzes leid je het in goede banen. Zo houd je niet alleen overzicht op je inkomsten en uitgaven, maar voorkom je ook veel stress en ben je beter in staat om gefundeerde beslissingen voor de toekomst van jouw bedrijf te maken.

Hier 8 waardevolle administratie tips voor zzp’ers:

Administratie tips - start voordat je begint Start al voordat je begint

Een van de belangrijkste administratie tips voor zzp’ers die je ter harte moet nemen: hoe eerder je ermee begint, hoe beter. Start je een eigen bedrijf, zet dan meteen een goede administratie op, zelfs als je eigenlijk nog niet echt bent begonnen en nog geen klanten hebt. Zo leg je een goede basis, houd je overzicht op je onkosten en hoef je er als je eenmaal op gang bent niet alsnog werk van te maken.

Administratie tips - houd je adminstratie overzichtelijk Houd je administratie overzichtelijk

Het lijkt een open deur, maar toch zijn er veel zzp’ers die er niet in slagen: het overzichtelijk houden van de administratie. Hoed je voor de beruchte schoenendoos vol bonnen, bewaar nota’s goed en zet ze meteen in een digitaal overzicht. Zorg voor een logische en heldere indeling, zodat je in één oogopslag kunt vinden wat je zoekt. Vind je het lastig om zo’n overzichtelijke administratie zelf op te zetten, kies dan een goed boekhoudprogramma.

Administratie tips - administratie bijhouden Houd je administratie bij

Ook dit lijkt een schot voor open doel, maar er zijn talloze zzp’ers die onvoldoende aandacht aan hun administratie besteden en bijvoorbeeld vlak voor het moment van de btw-aangifte hun gegevens nog bij elkaar moeten zoeken, ze vervolgens opzij leggen en er bij de jaaropgave achter komen dat het toch heel handig was geweest als ze alles hadden geordend, chronologisch op datum hadden bewaard en digitaal hadden vastgelegd. Kies een vast moment in de week waarop je je administratie bijwerkt. Zo sta je nooit voor verrassingen en ontstaat er geen haast en stress als je informatie moet raadplegen of opgeven.

Administratie tips - wettelijke bewaarplicht Houd je aan de wettelijke bewaarplicht

Als zzp’er heb je fiscale bewaarplicht. Dit houdt in dat je volgens de wet je basisadministratie zeven jaar lang moet bewaren en deze moet kunnen tonen zodra hier door de Belastingdienst om wordt gevraagd. Deze plicht gaat in op het moment dat de desbetreffende gegevens niet meer tot de actieve jaaradministratie behoren.

Met basisadministratie bedoelt de fiscus:
 Grootboek
 Debiteurenadministratie
 Crediteurenadministratie
 In- en verkoopadministratie
 Voorraadadministratie

Alle informatie (bonnen, facturen, contracten, bankafschriften, enzovoort) moet je niet alleen op papier, maar ook digitaal bewaren. Zorg dus dat je na je jaaropgave twee complete, overzichtelijke pakketten maakt. Bewaar de papieren versie in een ordner en sla de digitale versie op op een veilige plek. Zorg bij de laatste ook voor een goede back-up.

Administratie tips - cursus administratie Cursus boekhouding & administratie

Ook een van de meest onmisbare administratie tips voor zzp’ers: volg een cursus als je zelf geen kennis en ervaring op het terrein van boekhouden hebt. Dat je een kei in je vakgebied bent, opdrachtgevers weet te winnen en een goede omzet behaalt – kortom een geslaagde ondernemer bent – houdt niet vanzelfsprekend in dat je ook over administratieve talenten beschikt. Kies een korte, praktische cursus speciaal afgestemd op zzp’ers, zodat je meteen aan de slag kunt en geen overbodige informatie krijgt voorgeschoteld.

Administratie tips - belastingvoordeel Profiteer van belastingvoordeel

Een van de administratie tips voor zzp’ers die je veel financieel profijt kan opleveren is je goed te verdiepen in de belastingvoordelen voor ondernemers. Voor startende zzp'ers geldt bijvoorbeeld de eerste drie jaar een aantrekkelijke startersaftrek. Ook voordelig: de kleine ondernemersregeling, die je jaarlijks vele tientallen zo niet honderden euro’s kan besparen. Verdiep je ook in de verschillende aftrekposten, zoals het geld dat je opzij zet voor je oudedagsvoorziening. Op de website van de Belastingdienst vind je hierover veel informatie. Vind je deze zaken lastig of heb je er weinig tijd voor? Besteed ze dan uit aan je boekhouder.

Administratie tips - bedrijfsresultaten Meten = weten

Neem regelmatig de tijd om je inkomsten en uitgaven tegen het licht te houden en ze te analyseren. Waar geef je veel geld aan uit, welke investeringen bleken de moeite waard en welke niet, waarop kun je besparen? In welke periodes boek je de meeste omzet, hoe zou je meer continuïteit kunnen bewerkstelligen? Zorg dat je voortdurend op de hoogte bent van je financiële situatie, zodat je weet wat je kunt doen om deze te verbeteren.

Administratie tips - online boekhoudprogramma Kies een goed boekhoudprogramma

Al je bonnen en facturen bewaren en ze aan het eind van elk kwartaal en boekhoudkundig jaar naar je accountant brengen is uiteraard een optie. Het nadeel is echter dat je zo geen overzicht en grip op je inkomsten en uitgaven houdt. Bovendien kun je als zzp’er de administratie en btw-aangifte vaak prima zelf doen, waarmee je veel geld bespaart. De accountant raadpleeg je dan alleen voor de jaaropgave en eventueel tussentijds advies.

Je administratie bijhouden in Excel is een optie, maar tegenwoordig zijn er veel handige online boekhoudprogramma’s waarmee je je administratie veel eenvoudiger zelf kunt bijhouden. In de meeste online boekhoudprogramma’s kan je eenvoudig offertes en facturen maken en worden deze automatisch verwerkt in jouw administratie. Ook kan je jouw bonnetjes met je mobiel inscannen en hoef je deze alleen nog toe te wijzen aan de juiste kostenpost. Daarnaast kan je eenvoudig overal en altijd jouw bedrijfsresultaten inzien. Zo bespaar je veel tijd aan jouw boekhouding en kan jij je concentreren op wat jij het leukste vindt om te doen.

Meer opdrachten met personal branding

Personal branding is jezelf op een consistente wijze communiceren wie je bent, jouw expertise en meerwaarde. Zo weten potentiële opdrachtgevers direct waarvoor ze jou kunnen benaderen.

"Met personal branding word je vaker benaderd door opdrachtgevers, boek je meer resultaat en doe je vaker wat je leuk vindt."

Personal branding; zelf doen

Wanneer je voor jezelf al helder hebt wat jouw meerwaarde is en wat jij voor anderen kan betekenen, dan kan je met onze personal branding tips waaronder het “Stappenplan personal branding voor ZZP’ers” een heel eind komen.

Een eerste indruk vindt tegenwoordig vaak online plaats. Het eerste wat opdrachtgevers namelijk doen is de naam van een ZZP’er googelen om zo alvast een indruk te krijgen. Met de tool van MijnNaamBeschermen.nl bescherm je eenvoudig jouw naam op het internet en creëer je in vijf minuten jouw plek op het internet. Met een korte bio laat je zien wie je bent, wat jouw expertise is en verwijs je naar relevante online informatie. Zo word je op basis van jouw naam gevonden in Google en kunnen opdrachtgevers direct zien wat je voor hun kan betekenen.

Personal branding coach

Vind je het lastig om als ZZP’ers jouw meerwaarde te beschrijven (of te ontdekken) of heb je hulp nodig om jezelf (online) te presenteren? Dan kan een personal branding coach jou hierbij helpen. Een personal branding coach helpt jouw meerwaarde te ontdekken, te formuleren en te communiceren. Klik hier wanneer je interesse hebt in een personal branding coach.

Wil je tips ontvangen over hoe jij jezelf als ZZP'er kan profileren? Schrijf je dan in voor onze maillijst en ontvang praktische tips.
[mc4wp_form id="1560"]

Een reactie op “Administratie tips voor ZZP’ers

  1. Ferdinand Schneider zegt:

    Handig artikel voor zzp’ers! Mijn tante is zelfstandig en kan denk wel deze tips gebruiken. Zij liep bij punt 3 de mist in, door haar administratie niet bij te houden. Nu doet ze dat wel en neemt hier elke week een keer goed de tijd voor. Ook scant ze haar documenten, zodat ze alles ook digitaal kan naslaan.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>