ZZP’ers; personal branding op het internet

Personal branding op het internet voor ZZP'ers

Wat doe jij als je een product nodig hebt, juist ja, je gaat op het internet zoeken om informatie te verzamelen. Opdrachtgevers doen hetzelfde als ze op zoek zijn naar een ZZP’er. Dus daarom moet je ervoor zorgen dat alle informatie op het internet over jouw ‘diensten’ onderscheidend is en opvalt tussen de rest. Personal Branding speelt hier een essentiële rol in.

Personal branding, wat bedoelen we daar nou eigenlijk mee? En waarom kan Personal Branding iets voor jou zijn? Hoe kan Personal Branding jou helpen om jouw doelen te bereiken?

Onderstaand artikel legt je hier meer over uit. Beslis daarna of Personal Branding via het internet ook wat voor jou is.

Personal branding, wat is dat eigenlijk?

Personal branding is branding van jezelf; oftewel jezelf beschouwen als een ‘merk’ en jezelf op die manier ook in de markt zetten. Doordat je jezelf steeds op dezelfde manier presenteert op het internet, dus wie je bent, wat jouw kwaliteiten zijn en waar jouw expertise ligt, kun je jezelf onderscheiden van de rest. Door goede Personal Branding wordt jij ingehuurd en niet jouw concurrent!

Personal branding, waarom zou ik dat doen?

Zowel informatie over producten als mensen is te vinden op het internet.

Informatie over producten op het internet
Wanneer je op zoek bent naar een bepaald product, start je zoektocht vaak bij een zoekmachine of je komt op een vergelijkingssite. Vervolgens wil je de informatie over de gevonden producten graag vergelijken. Dit doe je bijvoorbeeld door de product omschrijving, ervaringen van gebruikers (reviews) of foto’s te vergelijken. Al deze informatie is van invloed op de keuze die je gaat maken; het product moet aansluiten bij jouw behoefte.

Informatie over mensen op het internet
Naast producten wordt er tegenwoordig ook informatie over mensen die diensten aanbieden op het internet gezocht. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen (44%) online informatie opzoekt over een ZZP’er, zoals bijvoorbeeld een klusjesman of adviseur, voordat ze beslissen om iemand in te huren. Daarnaast blijkt dat 9 op de 10 recruiters eerst een ‘background check’ doet, voordat ze definitief beslissen om voor iemand te gaan. De gevonden informatie telt dus zwaar mee in de beslissing of iemand wel of niet ingehuurd gaat worden.

Dus dit proces is eigenlijk vergelijkbaar met de zoektocht naar een product; we zoeken op het internet naar mogelijkheden, vergelijken en beoordelen dan die informatie en maken dan een keuze. Wie kan ons probleem oplossen/ behoefte vervullen?

Personal branding, voor wie is dat bedoeld?

Wie heeft er nou eigenlijk baat bij Personal Branding? Om daarachter te komen kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 Bied jij bepaalde producten of diensten aan of heb jij een expertise of specifieke kennis waar andere mensen of bedrijven naar op zoek zijn?
 Word jij door anderen op het internet opgezocht? En vind je het vervolgens ook belangrijk dat zij een correcte en goede indruk van jou en jouw eventuele producten en diensten krijgen?

Als je ‘ja’ hebt geantwoord op een van de twee bovenstaande vragen, dan verwachten wij dat Personal Branding jou kan helpen om jouw doelen te bereiken.

Meer opdrachten met personal branding

Personal branding is jezelf op een consistente wijze communiceren wie je bent, jouw expertise en meerwaarde. Zo weten potentiële opdrachtgevers direct waarvoor ze jou kunnen benaderen.

"Met personal branding word je vaker benaderd door opdrachtgevers, boek je meer resultaat en doe je vaker wat je leuk vindt."

Personal branding; zelf doen

Wanneer je voor jezelf al helder hebt wat jouw meerwaarde is en wat jij voor anderen kan betekenen, dan kan je met onze personal branding tips waaronder het “Stappenplan personal branding voor ZZP’ers” een heel eind komen.

Een eerste indruk vindt tegenwoordig vaak online plaats. Het eerste wat opdrachtgevers namelijk doen is de naam van een ZZP’er googelen om zo alvast een indruk te krijgen. Met de tool van MijnNaamBeschermen.nl bescherm je eenvoudig jouw naam op het internet en creëer je in vijf minuten jouw plek op het internet. Met een korte bio laat je zien wie je bent, wat jouw expertise is en verwijs je naar relevante online informatie. Zo word je op basis van jouw naam gevonden in Google en kunnen opdrachtgevers direct zien wat je voor hun kan betekenen.

Personal branding coach

Vind je het lastig om als ZZP’ers jouw meerwaarde te beschrijven (of te ontdekken) of heb je hulp nodig om jezelf (online) te presenteren? Dan kan een personal branding coach jou hierbij helpen. Een personal branding coach helpt jouw meerwaarde te ontdekken, te formuleren en te communiceren. Klik hier wanneer je interesse hebt in een personal branding coach.

Wil je tips ontvangen over hoe jij jezelf als ZZP'er kan profileren? Schrijf je dan in voor onze maillijst en ontvang praktische tips.
[mc4wp_form id="1560"]

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>