Verzekeringen voor ZZP’ers; welke heb je nodig?

Verzekeringen voor ZZP'ers

Anders dan een werknemer in loondienst ben je als zzp’er niet verzekerd tegen risico’s die aan je werk zijn verbonden. Gaat er iets mis, dan kunnen de kosten hoog oplopen. Daarom is het voor zzp’ers raadzaam de juiste verzekeringen af te sluiten. Welke dat voor jou zijn, hangt af van de aard van je werkzaamheden en de precieze risico’s die hieraan verbonden zijn. Uiteraard hoef je niet alles te verzekeren; het gaat om de juiste keuze binnen het brede aanbod. Informeer je hier goed over, zelf of met behulp van een adviseur, en onthoud dat je privéverzekeringen geen dekking bieden bij je werk als zelfstandige.

Hieronder vind je de belangrijkste verzekeringen voor ZZP'ers:

Verzekeringen voor zzpers - bedrijfsaansprakelijheidBedrijfsaansprakelijkheid verzekering

Deze verzekering is wat de WA-verzekering voor particulieren is. Net zoals je op een privéverjaardag een glas wijn op een duur tapijt kunt morsen, zo kun je ook als zzp’er schade toebrengen aan de eigendommen van anderen, bijvoorbeeld door een dure vaas om te stoten in het kantoor van een opdrachtgever. De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je tijdens je werk toebrengt aan personen en de zaken van derden. Of je hierbij grote risico’s loopt, hangt natuurlijk af van je beroep; bij tekstschrijvers die voornamelijke vanuit huis werken zijn ze een stuk lager dan voor zzp’ers in de bouw.

Verzekeringen voor zzpers - beroepsaansprakelijkheidBeroepsaansprakelijkheid verzekering

Naast de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is er ook de beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Deze dekt niet de schade aan personen en de bezittingen van anderen, maar de kosten die voortkomen uit beroepsfouten. In sommige beroepen kan een verkeerde beslissing vergaande gevolgen hebben, wat vaak grote financiële consequenties heeft. Je kunt hierbij denken aan een architect die op de tekentafel een fout maakt of aan het recente debacle bij het Franse spoor, waar tientallen treinen te breed bleken omdat men was uitgegaan van verouderde gegevens. Als zzp’er kun je voor zo’n misser verantwoordelijk worden gehouden. Spelen dit soort risico’s in jouw werkzaamheden een rol, dan is het verstandig een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Verzekeringen voor zzpers - rechtsbijstandRechtsbijstand verzekering

Als zzp’er kun je verzeild raken in een juridisch conflict. De kans is zelfs vrij groot: meer dan 30% van de zzp’ers overkomt het ooit. De kosten voor rechtsbijstand kunnen hoog oplopen, want hulp van een advocaat of andere jurist is duur, zeker als deze veel uren in jouw zaak moet steken. Investeren in een goede rechtsbijstandsverzekering is dus zeker de moeite waard. Verreweg de meeste conflicten gaan om niet-betalende klanten; zorg dus dat je een verzekering mét incassobijstand afsluit. Daarnaast kun je te maken krijgen met ontevreden opdrachtgevers of met leveranciers die gemaakte afspraken niet nakomen. Ontstaat hierdoor een juridisch geschil, dan dekt je verzekering de advocaat-, deurwaarder- en proceskosten.

Verzekeringen voor zzpers - arbeidsongeschiktheidArbeidsongeschiktheid verzekering

Onlangs werd het in de media nog breed uitgemeten: een Amsterdamse zzp’er raakte door een fietsongeluk arbeidsongeschikt maar bleek hiervoor niet verzekerd, waardoor hij zijn inkomen verloor en ook geen recht had op een inkomensgerelateerde maandelijkse uitkering. Zzp’ers die door een ongeval of ziekte niet meer kunnen werken, maken geen aanspraak op overheidsvoorzieningen als de Ziektewet en WAO. Om te voorkomen dat je het voortaan met een inkomen op bijstandsniveau moet doen, is het raadzaam om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. De hoogte van de premie hangt met name af van je leeftijd, je beroep en het bedrag waarvoor je jezelf wilt verzekeren. De risico’s verschillen uiteraard per beroepsgroep (een metselaar heeft nu eenmaal grotere kans op lichamelijk letsel dan een illustrator), maar een burn-out kan iedereen overkomen. Let er dus op dat deze aandoening in je polis is opgenomen.

Verzekeringen voor zzpers - inventaris en goederenInventaris en goederen verzekering

Wordt er ingebroken, is er brand of vernielen vandalen je bedrijfspand en eigendommen, dan kan dat hoge kosten met zich meebrengen. Een inventaris- en goederenverzekering geeft dekking bij schade aan je bedrijfsmiddelen, zoals bureaumeubilair, gereedschappen en computers. Bij de meeste verzekeringen zijn ook goederen net buiten het bedrijfspand meeverzekerd. Voorwaarde is dan wel dat ze zich op je eigen terrein bevinden.

Verzekeringen voor zzpers - pensioenPensioen

Bij verzekeringen voor zzp’ers denk je wellicht niet meteen aan een pensioen. Maar een pensioen is wel degelijk een verzekering: een inkomensverzekering voor je oude dag om precies te zijn. Stop je als ondernemer met werken, dan heb je alleen recht op AOW (en niet zoals veel werknemers in loondienst op een aanvullend pensioen). Vind je dat ontoereikend en wil je na je pensionering zonder geldzorgen prettig kunnen leven, dan is het verstandig zelf je pensioen te regelen. Voor sommige beroepen (zoals huisartsen en fysiotherapeuten) zijn er beroepspensioenfondsen. Zijn deze er in jouw branche niet, dan zul je er zelf werk van moeten maken. Dat kan op diverse manieren: bijvoorbeeld door ouderwets geld opzij te zetten, maar ook door bij een bank of verzekeraar een pensioenpolis af te sluiten.

Compleet pakket

Handig: veel verzekeraars bieden voor zzp’ers pakketten aan waarin meerdere van de bovenstaande verzekeringen zijn opgenomen. Dit bespaart je veel tijd en uitzoekwerk. Bovendien is er voor al je ondernemersverzekeringen één aanspreekpunt.

Meer opdrachten met personal branding

Personal branding is jezelf op een consistente wijze communiceren wie je bent, jouw expertise en meerwaarde. Zo weten potentiële opdrachtgevers direct waarvoor ze jou kunnen benaderen.

"Met personal branding word je vaker benaderd door opdrachtgevers, boek je meer resultaat en doe je vaker wat je leuk vindt."

Personal branding; zelf doen

Wanneer je voor jezelf al helder hebt wat jouw meerwaarde is en wat jij voor anderen kan betekenen, dan kan je met onze personal branding tips waaronder het “Stappenplan personal branding voor ZZP’ers” een heel eind komen.

Een eerste indruk vindt tegenwoordig vaak online plaats. Het eerste wat opdrachtgevers namelijk doen is de naam van een ZZP’er googelen om zo alvast een indruk te krijgen. Met de tool van MijnNaamBeschermen.nl bescherm je eenvoudig jouw naam op het internet en creëer je in vijf minuten jouw plek op het internet. Met een korte bio laat je zien wie je bent, wat jouw expertise is en verwijs je naar relevante online informatie. Zo word je op basis van jouw naam gevonden in Google en kunnen opdrachtgevers direct zien wat je voor hun kan betekenen.

Personal branding coach

Vind je het lastig om als ZZP’ers jouw meerwaarde te beschrijven (of te ontdekken) of heb je hulp nodig om jezelf (online) te presenteren? Dan kan een personal branding coach jou hierbij helpen. Een personal branding coach helpt jouw meerwaarde te ontdekken, te formuleren en te communiceren. Klik hier wanneer je interesse hebt in een personal branding coach.

Wil je tips ontvangen over hoe jij jezelf als ZZP'er kan profileren? Schrijf je dan in voor onze maillijst en ontvang praktische tips.
[mc4wp_form id="1560"]

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

U kunt de volgende HTML tags en attributen gebruiken:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>